Anderstorp i F län

Från Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Socken i Jönköpings län i Småland. Anderstorp församling i Växjö stift, Gislaveds kommun, Småland (Jönköpings län), Västbo härad; 5.257 invånare (2006). Anderstorp är en sent koloniserad skogsbygd med endast cirka 20 kända fornlämningar, flertalet på ett gravfält från äldre järnåldern. Den nuvarande rymliga stenkyrkan med västtorn och halvrunt kor, färdig 1856, har haft två föregångare av trä, den äldre möjligen en medeltida stavkyrka, den yngre från 1754. Predikstolen är gjord av Sven Nilsson Morin 1772. – Namnet (i Anderstorppe S. 1498) är bildat till ett personnamn, antingen det inhemska A(r)ndor eller det kristna Anders (Andreas), och torp 'nybygge'.

Anderstorp tätort i Gislaveds kommun, 35 km nordväst om Värnamo, 4.987 invånare (2006). Anderstorp som ligger vid riksväg 27 är en typisk ort i den för sin småindustri kända Anderstorp-Gnosjö-bygden. Industrin inkluderar främst metallvaru-, läder- och plastindustri. I Andetrstorp ligger bland annat motorbanan Scandinavian Raceway.

Nationalencyklopedin


Närliggande socknar i väster: Gislaved, Våthult och Villstad, i söder: Reftele, i öster: Bredaryd, Kulltorp och Gnosjö, och i norr: Källeryd.


Bruk

Gårdar

Personliga verktyg