Strömsberg

Från Wiki
(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Ny sida: Det nyrestaurerade Strömbergs strax utanför Tierp är en av de mest intakta bruksmiljöerna i Uppland. Herrgården och verkstadsbyggnaderna är exteriört nästan helt bevarade. Bland byg...)
 
Rad 1: Rad 1:
Det nyrestaurerade Strömbergs strax utanför Tierp är en av de mest intakta bruksmiljöerna i Uppland. Herrgården och verkstadsbyggnaderna är exteriört nästan helt bevarade. Bland byggnaderna märks en masugn vars äldsta delar daterar sig till 1750 och som senast byggdes om 1917, samt en [[stångjärnssmedja]], ursprungligen en [[vallonsmedja]], som så sent som 1903 byggdes om till en [[lancashire]]smedja. Herrgården uppfördes 1758 och byggdes om 1896.
+
Det nyrestaurerade Strömbergs strax utanför Tierp är en av de mest intakta bruksmiljöerna i Uppland. Herrgården och verkstadsbyggnaderna är exteriört nästan helt bevarade. Bland byggnaderna märks en [[masugn]] vars äldsta delar daterar sig till [[1750]] och som senast byggdes om [[1917]], samt en [[stångjärnssmedja]], ursprungligen en [[vallonsmedja]], som så sent som [[1903]] byggdes om till en [[lancashire]]smedja. Herrgården uppfördes [[1758]] och byggdes om [[1896]].
Järnbruket anlades under 1640-talet av den vallonske industrimannen Velam Vervier. 1734 kom bruket i familjen [[de Geers]] ägo och låg alltså under Leufsta, varifrån de s.k. Strömsbergsverken övergick i greve B [[von Platens]] ägo, därpå till släkten [[Wachmeister]] och 1920 till [[Stora Kopparbergs bergslags AB]] som omedelbart lade ned järnhanteringen.
+
Järnbruket anlades under [[1640-talet]] av den vallonske industrimannen [[Vervier|Velam Vervier]]. [[1734]] kom bruket i familjen [[de Geers]] ägo och låg alltså under [[Leufsta]], varifrån de så kallade Strömsbergsverken övergick i greve B [[von Platens]] ägo, därpå till släkten [[Wachmeister]] och [[1920]] till [[Stora Kopparbergs bergslags AB]] som omedelbart lade ned järnhanteringen.
 +
 
 +
[[Kategori: Bruk]]

Versionen från 25 juni 2009 kl. 21.17

Det nyrestaurerade Strömbergs strax utanför Tierp är en av de mest intakta bruksmiljöerna i Uppland. Herrgården och verkstadsbyggnaderna är exteriört nästan helt bevarade. Bland byggnaderna märks en masugn vars äldsta delar daterar sig till 1750 och som senast byggdes om 1917, samt en stångjärnssmedja, ursprungligen en vallonsmedja, som så sent som 1903 byggdes om till en lancashiresmedja. Herrgården uppfördes 1758 och byggdes om 1896. Järnbruket anlades under 1640-talet av den vallonske industrimannen Velam Vervier. 1734 kom bruket i familjen de Geers ägo och låg alltså under Leufsta, varifrån de så kallade Strömsbergsverken övergick i greve B von Platens ägo, därpå till släkten Wachmeister och 1920 till Stora Kopparbergs bergslags AB som omedelbart lade ned järnhanteringen.

Personliga verktyg