Godegård

Från Wiki
(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
(En mellanliggande version av en användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
 
[[Kategori:Vallonbruk]]
 
[[Kategori:Vallonbruk]]
[[Kategori:Bruksorter]]
+
[[Kategori:Bruk]]
Godegård ligger i [[Östergötland]], mellan Motala och [[Finspång]]. Platsen hette förr i världen Torshyttan och bruket nämndes första gången [[1525]] [Harmens register]. [[De Geer|Louis De Geer]] kom in i bilden [[1641]] och utvidgade ett redan befintligt järnverk samt tog in [[valloner]] till trakten. Godegård förblev inom ätten [[De Geer]] till [[1775]] och senare tillhörde det släkten [[Grill]]. Järnbruket lades ned [[1896]].
+
Godegård ligger i [[Östergötland]], mellan Motala och [[Finspång]]. Platsen hette förr i världen Torshyttan och bruket nämndes första gången [[1525]] [Harmens register]. [[De Geer|Louis De Geer]] kom in i bilden [[1641]] och utvidgade ett redan befintligt järnverk samt tog in [[valloner]] till trakten.
 +
Vid hammartinget 1693 17/6 klagades det på att Godegårdsfolket försummat åldermansmötet. Brukspatronen de Geer uppgav då att "aldrig på 50 år hade de fransöske till något hammarting, liksom hela Roslagen" och att de "har deras arbete i
 +
gemenskap med de tyska, borde de ha fransos som ålderman, men inte brukligt hos dem".
 +
Godegård förblev inom ätten [[De Geer]] till [[1775]] och senare tillhörde det släkten [[Grill]]. Järnbruket lades ned [[1896]].
 
[[Kategori: Bruk]]
 
[[Kategori: Bruk]]

Nuvarande version från 31 augusti 2009 kl. 22.20

Godegård ligger i Östergötland, mellan Motala och Finspång. Platsen hette förr i världen Torshyttan och bruket nämndes första gången 1525 [Harmens register]. Louis De Geer kom in i bilden 1641 och utvidgade ett redan befintligt järnverk samt tog in valloner till trakten. Vid hammartinget 1693 17/6 klagades det på att Godegårdsfolket försummat åldermansmötet. Brukspatronen de Geer uppgav då att "aldrig på 50 år hade de fransöske till något hammarting, liksom hela Roslagen" och att de "har deras arbete i gemenskap med de tyska, borde de ha fransos som ålderman, men inte brukligt hos dem". Godegård förblev inom ätten De Geer till 1775 och senare tillhörde det släkten Grill. Järnbruket lades ned 1896.

Personliga verktyg