Wiki:Deltagarportalen

Från Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Bruks-wikin – ny funktion på hemsidan i samarbete mellan SVÄ och FFS

Som många av er noterat, så har Sällskapet Vallonättlingar (SVÄ)en del samarbete med Föreningen För Smedsläktsforskning (FFS). Bl.a. består det av att vi har Forum på vår hemsida, där avsnitt finns även för andra smedsläkter än vallonsläkter.

Vi tar nu ett intressant steg till i detta samarbete i form av ”Bruks-wikin”. Många av er känner säkert till vad Wikipedia är, det har ju blivit känt som internetvärldens mest använda ”uppslagsverk”. Vi har nu installerat en egen wiki på vår hemsida, där vi håller på att bygga upp intressant information om massor med bruksmiljöer och även en del om järnhantering, historik, en del släktinformation, etc. Flera miljöer finns det nu ganska fyllig information om, medan andra ännu så länge endast har en kort, inledande textrad. Bl.a. har FFS nu lagt in korta noteringar om flera hundra bruk från Harmens bruksregister.

FFS och SVÄ har under senaste tiden byggt upp ”skelettet” och börjat fylla på information och vi fortsätter med det, men alla som har kunskap och intresse av dessa områden kan (och bör!) hjälpa till att fylla på och redigera informationen så vi får en riktigt bra informationskälla!

Bruks-wikin är en ”integrerad del” av hemsidan. Den nås via länkar på både vår och FFS hemsida, eller helt enkelt direkt på www.vallon.se/wiki.  

Hur söker man? Det finns sökfunktion och om det man söker inte finns, så får man stöd att skapa ämnet i fråga.

Hur vet man att informationen är korrekt? Som vanligt på en wiki, dvs genom att många bidrar och kan kommentera eller korrigera texterna. I princip ”självläkande” alltså!

Hur redigerar man? Det är enkelt! Man behöver inte ha något konto. Vem som helst kan skriva och komplettera. Förändringar loggas så, FFS och vi och ni alla som är intresserade har givetvis tillsyn och kan se och korrigera om det blir tokigheter som kommer in. Så fungerar en wiki när det gäller tillsyn av innehållet. Bilder kan också läggas in, men bör inte vara för stora med tanke på utrymmet. Det finns länkar till både hjälp med redigering och till regler för hur man uppför sig på en wiki, så det är inget att känna sig osäker inför.

Välkomna att både läsa och att bidra med din kunskap till innehållet!

Personliga verktyg