Österbybruk

Från Wiki
(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
(19 mellanliggande versioner av 11 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Vallonbruk]]
+
Österby, lydde tidigt under Vasa-ätten. Gustav Vasa byggde här upp ett bruk med inriktning mot krigsmateriel. Bruket arrenderades av [[de Besche]] och [[de Geer]] samtidigt med [[Lövsta]] och [[Gimo]] och inköptes av [[de Geer]] [[1643]], varefter det utvecklades till Sveriges näst största järnbruk. Senare har det ägts av släkterna [[Grill]] och [[Tamm]]. Tillverkningen lades ned [[1983]]. Då hade bruket en längre period tillhört Fagerstakoncernen. Såväl herrgård (bland annat känd för att Bruno Liljefors verkade här på 1920- och 1930-talet) som vallonsmedja och andra byggnader finns bevarade. Under sommaren förekommer en ganska omfattande verksamhet med konserter, teater och utställningar.
[[Kategori:Bruk]]
+
 
Österbybruk, ett välkänt [[Vallonbruk]], lydde tidigt under Vasa-ätten. Gustav Vasa byggde här upp ett bruk med inriktning mot krigsmateriel. Bruket arrenderades av [[de Besche]] och [[de Geer]] samtidigt med [[Lövstabruk]] och [[Gimo]] och inköptes av [[de Geer]] 1643, varefter det utvecklades till Sveriges näst största järnbruk. Senare har det ägts av släkterna [[Grill]] och [[Tamm]]. Tillverkningen lades ned 1983. Då hade bruket en längre period tillhört [[Fagerstakoncernen]]. Såväl herrgård (bl.a. känd för att Bruno Liljefors verkade här på 1920- och 1930talet) som [[vallonsmedja]] och andra byggnader finns bevarade. Under sommaren förekommer en ganska omfattande verksamhet med konserter, teater och utställningar.
+
===Arbetare===
 +
[[Masmästare]], '''Henrik [[Bayard]]'''
 +
 
 +
[[Smältare]], '''Bertil [[Bayard]]''', fanns vid Österby bruk [[1638]]-[[1642]]
 +
 
 +
 
 +
 +
[[Kategori: Bruk]]

Nuvarande version från 23 oktober 2012 kl. 00.34

Österby, lydde tidigt under Vasa-ätten. Gustav Vasa byggde här upp ett bruk med inriktning mot krigsmateriel. Bruket arrenderades av de Besche och de Geer samtidigt med Lövsta och Gimo och inköptes av de Geer 1643, varefter det utvecklades till Sveriges näst största järnbruk. Senare har det ägts av släkterna Grill och Tamm. Tillverkningen lades ned 1983. Då hade bruket en längre period tillhört Fagerstakoncernen. Såväl herrgård (bland annat känd för att Bruno Liljefors verkade här på 1920- och 1930-talet) som vallonsmedja och andra byggnader finns bevarade. Under sommaren förekommer en ganska omfattande verksamhet med konserter, teater och utställningar.

[redigera] Arbetare

Masmästare, Henrik Bayard

Smältare, Bertil Bayard, fanns vid Österby bruk 1638-1642

Personliga verktyg