Edsbro

Från Wiki
Version från den 14 december 2008 kl. 21.11 av 213.64.144.63 (Diskussion)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Edsbro är en urgammal plats vid sjöleden från Edeboviken in i Uppland. Här finns till exempel en fornborg från järnåldern, belägen ett stenkast frrån Edsbro masugn och gråstenskyrka från 1200-talet, med rikt bemålad interiör.

1686 - 1919, i över två hundra år, drevs en masugn här. Det var en så kallad fransösk ugn och den byggdes av valloner som under 1600-talet invandrade från nuvarande Belgien.

Malmen bröts i Dannemora gruvor medan vattenkraft och skog till kolning fanns i Edsbro. Råjärnet transporterades sedan till Skebo bruk som ägde Edsbro masugn, för att smidas till stångjärn av yppersta kvalitet och därefter exporteras till framför allt England. I slutet av 1800-talet försågs masugnen med ångmaskin coh det drogs en järväg till platsen. Masugnen morderniserades sedan succesivt fram till nedläggningen efter första världskriget.

Masugnen är den enda bevarade i Stockholmslän. Här finns även murar av rostugn, spår av dammbygge och kolhus, hamn med magasinbyggnader, klensmedja, museum, förvaltarbostad, kontor samt bruksgata med arbetarbostäder. Hela miljön utgör ett intressant industrihistoriskt besöksmål.

Källa:Vallonbruk i Uppland

Personliga verktyg