Österbybruk

Från Wiki
(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
 
[[Kategori:Vallonbruk]]
 
[[Kategori:Vallonbruk]]
 
[[Kategori:Bruk]]
 
[[Kategori:Bruk]]
Österbybruk, ett välkänt [[Vallonbruk]], lydde tidigt under Vasa-ätten. Gustav Vasa byggde här upp ett bruk med inriktning mot krigsmateriel. Bruket arrenderades av [[de Besche]] och [[de Geer]] samtidigt med [[Lövstabruk]] och [[Gimo]] och inköptes av [[de Geer]] 1643, varefter det utvecklades till Sveriges näst största järnbruk. Senare har det ägts av släkterna [[Grill]] och [[Tamm]]. Tillverkningen lades ned 1983. Då hade bruket en längre period tillhört [[Fagerstakoncernen]]. Såväl herrgård (bl.a. känd för att Bruno Liljefors verkade här på 1920- och 1930talet) som [[vallonsmedja]] och andra byggnader finns bevarade. Under sommaren förekommer en ganska omfattande verksamhet med konserter, teater och utställningar.
+
Österbybruk, ett välkänt [[Vallonbruk]], lydde tidigt under Vasa-ätten. Gustav Vasa byggde här upp ett bruk med inriktning mot krigsmateriel. Bruket arrenderades av [[de Besche]] och [[de Geer]] samtidigt med [[Lövstabruk]] och [[Gimo]] och inköptes av [[de Geer]] [[1643]], varefter det utvecklades till Sveriges näst största [[järnbruk]]. Senare har det ägts av släkterna [[Grill]] och [[Tamm]]. Tillverkningen lades ned [[1983]]. Då hade bruket en längre period tillhört [[Fagerstakoncernen]]. Såväl herrgård (bland annat känd för att [[Liljefors|Bruno Liljefors]] verkade här på [[1920-talet|1920-]] och [[1930-talet]]) som [[vallonsmedja]] och andra byggnader finns bevarade. Under sommaren förekommer en ganska omfattande verksamhet med konserter, teater och utställningar.

Versionen från 15 augusti 2009 kl. 19.09

Österbybruk, ett välkänt Vallonbruk, lydde tidigt under Vasa-ätten. Gustav Vasa byggde här upp ett bruk med inriktning mot krigsmateriel. Bruket arrenderades av de Besche och de Geer samtidigt med Lövstabruk och Gimo och inköptes av de Geer 1643, varefter det utvecklades till Sveriges näst största järnbruk. Senare har det ägts av släkterna Grill och Tamm. Tillverkningen lades ned 1983. Då hade bruket en längre period tillhört Fagerstakoncernen. Såväl herrgård (bland annat känd för att Bruno Liljefors verkade här på 1920- och 1930-talet) som vallonsmedja och andra byggnader finns bevarade. Under sommaren förekommer en ganska omfattande verksamhet med konserter, teater och utställningar.

Personliga verktyg