Rudin

Från Wiki
Hoppa till: navigering, sök


Innehåll

Förord.

Den här artikeln om Smedsläkten Rudin som senare troligen utvecklades till Allhantverkarsläkten "Rodin" är från personligt perspektiv och även så all information. Därför finns det för närvarande ingen källanvisning eller direkt objektiv information, utan istället observativ/subjektiv information.

Artikeln kommer att innefatta en kort sammanfattning av släkten Rodin's hantverk, jobb och spridning under då- och nutid, samt släkten ur ett individuellt perspektiv.

Ursprung & Nuvarande Bosättning.

Namnet "Rudin", som mest troligt är ursprunget till familjegrenen "Rodin" kom antagligen med den första stora invandringen till Sverige. En viss källa säger att dom första invandrade från släkten Rudin/Rodin var med när Göteborg byggdes till en storstad. [behövs verkligen citat]

Därför befinner sig de flesta av familjegrenarna fortfarande i Göteborgsområdet, men även i stora delar av Bohuslän.

  • Personlig Observation.

Arbete & Sysselsättning.

Familjegrenen Rodin har också befunnit sig i området kring Lysekil - mest känt för sillfiske - sedan minst tidigt 1700-tal, i princip alla har varit smeder, byggarbetare och många olika sorters hantverkare, en del till denna dag.

Grenen som befann sig runt Lysekilsområdet var dock främst "stenbrottare" (stenbrottsarbetare) under mellan- till sent 1800-tal, samt tidigt- till mellan 1900-tal.

Släkten levde samt arbetade bland annat i områdena omkring Brastad, Rixö Slävik och Härnäset med mera...


Diverse.

Än idag finns det många smågrenar av Rodinsläktet i Bohuslän som bland annat driver småföretag som arbetar med allt från elektronik till båtbygge.

  • Personlig Förstahandsinformation.

Det finns många olika stavningar och transmutationer av släktnamnet "Rodin", då familjeträdet delat på sig genom åren. Och de är för närvarande dessa; "Rodin", "Rhodin", "Rohdin" och "Rhedin" - med variationer.

En gren av Rodinsläkten var även ökänd i en del av Göteborg från tidigt- till mellan 1900-tal då vissa av individerna var (hårt) kriminella.

  • Personlig Andrahandsinformation.

Externa Länkar.


-- Andreas Rohdin 15 april 2011 kl. 12.47 (UTC)

Personliga verktyg