Västland

Från Wiki
(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Ny sida: Här anlades ett kronobruk 1612. Det utarrenderade 1633 till bl.a. Welam Vervier som några år senare köpte bruket och gjorde det till ett av Upplands största. Allt sedan dess har Västl...)
 
Rad 1: Rad 1:
Här anlades ett kronobruk 1612. Det utarrenderade 1633 till bl.a. Welam Vervier som några år senare köpte bruket och gjorde det till ett av Upplands största. Allt sedan dess har Västland och Strömsberg haft gemensam ägare. Bruket brändes vid rysshärjningarna 1719, men återuppbyggdes. Stångjärnssmide bedrevs under olika perioder. Fram till 1870 var masugnsdriften viktigast. 1902 upphörde all industriell verksamhet och de flesta bruksbyggnader och arbetarbostäder revs. Kvar finns några byggnader av slaggsten, bl.a. ett bostadshus, en förfallen kvarn och ett magasin. Kvar finns också en mindre timrad herrgård och en bruksgata med stugor. Söder därom ligger en äldre herrgård i tre våningar, delvis från 1600-talet.  
+
Här anlades ett kronobruk [[1612]]. Det utarrenderade [[1633]] till bland annat [[Vervier|Welam Vervier]] som några år senare köpte bruket och gjorde det till ett av Upplands största. Allt sedan dess har Västland och Strömsberg haft gemensam ägare. Bruket brändes vid rysshärjningarna [[1719]], men återuppbyggdes. [[Stångjärnssmide]] bedrevs under olika perioder. Fram till [[1870]] var masugnsdriften viktigast. [[1902]] upphörde all industriell verksamhet och de flesta bruksbyggnader och arbetarbostäder revs. Kvar finns några byggnader av slaggsten, bland annat ett bostadshus, en förfallen kvarn och ett magasin. Kvar finns också en mindre timrad herrgård och en bruksgata med stugor. Söder därom ligger en äldre herrgård i tre våningar, delvis från [[1600-talet]].  
  
 
[[Källa:Vallonbruk i Uppland]]
 
[[Källa:Vallonbruk i Uppland]]
 
[[Kategori:Vallonbruk]]
 
[[Kategori:Vallonbruk]]
 
[[Kategori:Bruksorter]]
 
[[Kategori:Bruksorter]]

Versionen från 20 juni 2009 kl. 14.00

Här anlades ett kronobruk 1612. Det utarrenderade 1633 till bland annat Welam Vervier som några år senare köpte bruket och gjorde det till ett av Upplands största. Allt sedan dess har Västland och Strömsberg haft gemensam ägare. Bruket brändes vid rysshärjningarna 1719, men återuppbyggdes. Stångjärnssmide bedrevs under olika perioder. Fram till 1870 var masugnsdriften viktigast. 1902 upphörde all industriell verksamhet och de flesta bruksbyggnader och arbetarbostäder revs. Kvar finns några byggnader av slaggsten, bland annat ett bostadshus, en förfallen kvarn och ett magasin. Kvar finns också en mindre timrad herrgård och en bruksgata med stugor. Söder därom ligger en äldre herrgård i tre våningar, delvis från 1600-talet.

Källa:Vallonbruk i Uppland

Personliga verktyg