Sörängen under Ammarp

Från Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Sörängen backstuga under Ammarp: Kartposition N: 6410280 O: 1411570.

Backstugan Sörängen var belägen på sluttningen mot bäcken ungefär 100 meter norr om där Bäckalyckan numera ligger. Det var ägaren till Ammarp, klockaren Johan Hagström, som lät bygga stugan år 1847.

Den första familjen som flyttade dit kom från torpet Uddebo under Hakarps säteri. Det var Anders Pettersson med hustru och två barn. De hade sin bostad på Sörängen i närmare tjugo år, tills hustrun avled år 1866.

Därefter övertog deras dotter Lovisa bostaden. Hon var gift med skomakare Sven Svensson, och de bodde på Sörängen under de svåra nödåren 1867 och 1868. Året därpå utvandrade de till Amerika. Det är känt att de hade Jamesville i Wisconsin som slutmål.

Sedan skomakare Svensson med familj utvandrat flyttade skräddare Samuel Samuelsson, på Berghem, till Sörängen. De bodde där i tre år, till 1872, då de flyttade till Slögestorps soldattorp, som just blivit hyresledigt.

Nästa boende på Sörängen var byggmästare Carl Johan Pohl, som närmast kom från Ebbes Kvarn, men som tidigare varit verkmästareStensholms Pappersbruk. I en tidningsartikel från 1866 beskrivs verksamheten vid Pappersbruket och i den artikeln betecknas Pohl som en naturbegåvning med "ett ingeniöst hufvud". Det är han som står bakom många av konstruktionerna vid fabriken, enligt tidningen.

Pohl bodde på Sörängen resten av sin levnad; han avled 1895. Därefter revs stugan.

av Ragnar Karlsmo i 1992 års Hakarps Krönika.

Personliga verktyg