Huvudsida

Från Wiki
(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
m (Skyddade Huvudsida [edit=autoconfirmed:move=autoconfirmed])
Rad 69: Rad 69:
  
 
===Vallonsläkter===
 
===Vallonsläkter===
[[Vallonsläkter]] härstammar i huvudsak från valloninvandringen till Sverige på 1600-talet. Många av dessa släkter finns fortfarande som aktiva släktnamn idag, medan andra försvunnit under århundradena.
+
[[Vallonsläkter]] härstammar i huvudsak från [[valloninvandringen]] till Sverige på 1600-talet. Många av dessa släkter finns fortfarande som aktiva släktnamn idag, medan andra försvunnit under århundradena.
 
Du kan också se en del exempel på [http://www.vallon.se/ind_forsk.htm Vallonsläkter].
 
Du kan också se en del exempel på [http://www.vallon.se/ind_forsk.htm Vallonsläkter].
  

Versionen från 9 oktober 2009 kl. 20.15

Välkommen till Bruks-wiki

Bruksmiljöer

Bruksmiljöer kan delas in på många olika sätt. Produktionsmetoder är ett sätt. Geografiskt är ett annat. Kulturellt och historiskt är ytterligare sätt att dela in miljöerna. Vi utgår till att börja med från en grov indelning och förfinar den efter hand.

Vallonbruk

Med Vallonbruk menar vi här i första hand bruk där man använt vallonsmidet som produktionsmetod, men även bruksorter där vallonsläkter varit dominerande för att ortens utveckling och samhällsliv. Bland mera kända vallonbruk i Uppland kan nämnas Lövstabruk, Österbybruk, Forsmark, Gimo, Strömsberg, m.fl. I Östergötland och södra landet i övrigt kan nämnas Finspång, Godegård, m.fl. Längre norrut i Sverige kan nämnas Gysinge, Strömbacka, Kengis och en del andra. Det skall också nämnas att en del valloner flyttade vidare till Finland. Under avsnittet Vallonbruk finns fylligare förteckning och länkar till beskrivningar.

Andra bruksmiljöer

Det finns och har funnits många olika former av järnbruk och järnhantering. Givetvis har den varierat mycket in sina former genom århundradena. Vi gör här en översiktlig indelning geografiskt.

Götaland

Se Bruk i Götaland.

Loviseholm saknas i listan

Bergslagen

Med Bergslagen avses den malmrika trakten kring gränserna mellan Dalarna, Västmanland och Värmland. Här finns av naturliga skäl en mycket omfattande mängd med såväl riktigt gamla som mera sentida bruksmiljöer. Exempel på äldre miljöer som drivs som fullt fungerande och visas för besökare är Karmansbo i Västmanland. En välbevarad äldre bruksmiljö, som dessutom klassats som världsarv, är Engelsberg. Se Bruk i Bergslagen.

Övriga Svealand

Se Bruk i övriga Svealand.

Norrland

Se Bruk i Norrland.

Övrigt

Se Bruk i Finland.

Historik

Järnhantering i historien

Bergsmän
Valloninvandringen

Metoder i järnhanteringen

Läs om Masugnar.

Från tackjärn till stångjärn. Genom åren har många metoder för järnframställiing förekommit. Osmundsmide, Tysksmide, Vallonsmide, Lancashiresmide, etc.

Yrken inom järnhanteringen

Det finns många yrken som är intressanta i detta sammanhang. Olika typer av smeder, kolare och andra yrken runt dessa. För en fylligare lista och närmare beskrivningar, läs mera på yrken.

Släkter

Inom järnhanteringen finns många kända släkter:

Vallonsläkter

Vallonsläkter härstammar i huvudsak från valloninvandringen till Sverige på 1600-talet. Många av dessa släkter finns fortfarande som aktiva släktnamn idag, medan andra försvunnit under århundradena. Du kan också se en del exempel på Vallonsläkter.

Smedsläkter

Det finns en omfattande förteckning över större och mindre smedsläkter. Här finns mera om övriga smedsläkter.

Andra släkter

Andra bruksägarsläkter är t.ex. Grill och Tamm.

Litteratur och forskningstips

Det finns omfattande litteratur och annat liknande material inom området. Här tar vi upp några exempel och hänvisar också till ett antal listor och förteckningar som finns tillgängliga på nätet eller på annat sätt.

Wikipedia Redigering | Redigeringhjälp | Wikipedias riktlinjer | Användare i Wikipedia | Integritetsplicy

Personliga verktyg