Korsberga i F län

Från Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Socken i Jönköpings län, församling i Växjö stift, Vetlanda kommun, Småland (Jönköpings län), Östra härad; 1.350 invånare (2006). Korsberga är en kuperad skogsbygd på höglandet, med spridd bebyggelse i höjdlägen. Förutom lösfynd från stenåldern är en hällkista och några bronsåldersrösen kända. Nuvarande bygd härrör från medeltiden. Kyrkan av sten med torn och halvrunt kor med sakristia byggdes 18551857 och ersatte en medeltida stenkyrka. Från denna har bevarats en altaruppsats från 1693 och en predikstol från 1705. –Ortnamnet (13001310 de ... Corsbierg) innehåller ordet kors med oviss syftning och berg. Ordet kors kan i ortnamn syfta antingen på resta kors eller korsliknande företeelser.

Korsberga tätort i Vetlanda kommun, östra Småland (Jönköpings län), 16 km söder om Vetlanda; 731 invånare (2006). Korsberga, som ligger längs riksväg 31, har pendling främst till Vetlanda. Största arbetsgivare är Hördegårds Trä (såg) och Trivselhus.

Nationalencyklopedin


Närliggande socknar i väster: Lannaskede, Bäckaskog och Södra Solberga, i söder: Nottebäck med Granhult och Åseda i Kronobergs län, i öster: Lemnhult, och i norr: Nye, Bäckseda och Myresjö.


Gårdar

Personliga verktyg