Skede i F län

Från Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Socken i Jönköpings län, församling i Växjö stift, Vetlanda kommun, Småland (Jönköpings län), Östra härad; 1.111 invånare (1994), 1.032 invånare (2006). Skede är en kuperad skogsbygd med en central dalgång och spridd höjdbebyggelse. Cirka 60 fornlämningar är kända: en hällkista från stenåldern, spridda bronsåldersrösen och två höggravfält från yngre järnåldern. Den nyklassicistiska stenkyrkan med torn och halvrunt kor byggdes 18331834 och ersatte en medeltida stenkyrka. Ett altarskåp från cirka 1500 samt flera medeltida träskulpturer har bevarats. –Ortnamnet (1290 de ... Skedom), givet efter kyrkbyn, är bildat till ordet skede 'gräns', här väl åsyftande ett vägskäl eller en rågång.

Skede tätort i Vetlanda kommun, Småland (Jönköpings län), 10 km nordöst om Vetlanda; 345 invånare (2006). Skede är ett välbesökt turistmål med hembygdsgård, vacker natur och badmöjligheter. Orten har omfattande pendling till Vetlanda.

Nationalencyklopedin


Närliggande socknar i väster: Vetlanda, i söder: Alseda, i öster: Ökna och Karlstorp, och i norr: Kråkshult, Edshult och Mellby.


Gårdar

Personliga verktyg